Futevânt, preşedinte!?

Cand mama nu ma trimitea cu treburi la câmpie, mergeam adesea pe plaiurile dragi ale Bucovinei şi uite aşa mă napădesc e-amintirile din copilarie şi chitesc sa vă slobozesc câteva vorbe de duh. Cetiţi cu mare atenţie şi daţi la urmaşii voştri din blogroll şi urmaşilor urmaşilor lor.

Auzisem în copilăria petrecută sub cerul Bucovinei despre comportamentul straniu al unui mic uliu şoricar: cică zboară ce zboară şi numai deodată ce se-opreşte-n aer ca prostănacu’ şi mimează c-ar face dragoste cu vreo vietate nevăzută. Şi dă din aripi, şi se opinteşte, până oboseşte! Apoi, mulţumit, pleacă mai departe la vânătoarea sa de şoricei. Ţăranii bucovineni, pişicheri şi cu un acut simţ al observaţiei, l-au numit ”Futevânt”.

Acum, dacă văd şi aud ce se petrece la alegerile prezidenţiale pentru turul al doilea, am un acut sentiment de déjà vu: Futevânt a revenit ON AIR, după ce-a mimat că nu mai face amor cu vietatea roşie numită Iliescu. Astfel, îl vei surprinde pe Futevânt cum zboară de colo-colo prin ţară, agitându-se precum răpitoarele cu ochii roşii, dar, fiinţă mimetică, pretinde c-ar fi învăţat să dea din aripi şi din cioc, ba la stânga, ba la dreapta, precum a văzut el că dă bine la candidaţii americani.

”Futevânt, garantat Vanghelie” poţi citi cu mândrie pe afişele de campanie. Sau îl vei descoperi pe Futevânt cum mustăceşte un zâmbet plin de sine înconjurat din umbră de straşnice răpitoare cereşti şi pământeşti precum: Voiculescu, Năstase, Iliescu, Hrebenciuc & co. intonând lozinca ”Învingem împreună!”. Nimeni dintre papagalii şi celelalte păsări mici ale politichiei româneşti nu se-ntreabă cum se poate să-nvingi alături de marii prădători, când Futevânt nu ştie să prindă decât şoricei de câmp?!


Spre bucuria băbuţelor şi a bătrâneilor amărâţi, nărăviţi la vanghelioane şi la micul & berea serbărilor câmpeneşti, Futevânt are totuşi planuri magnifice pentru ţară.

Abia îşi fâlfâie aripile la câţiva metri de pământ, dar visează să zboare în cosmosul mioritic. Promite câte 25.000 euro fiecărui fiu risipitor, căci, ajuns în fruntea bucatelor, va ciordi înmiit împreună cu haita de răpitoare mari, iar gura nu-l doare. Se fofilează pe şest la Moscova ca să–şi aducă ofrandele către Marele Uliu de la Răsărit, doar-doar îşi va asigura scaunul prezidenţial. Se dă apoi de trei ori peste cap – mai mimează unul din actele care i-au dat renumele – şi iute face niscaiva poze la Bucureşti cu vicepreşedintele SUA, timp în care americanu’, al dreacu’, tocmai îi spune tăios că Washingtonul nu se bagă în miuţa noastră mică (amănunt pe care televiziunile mogulilor nu l-au dezvăluit).

Dar cea mai bună şi mai vitează faptă izbutită de Futevânt este, conform propriei declaraţii, aceea că nu şi-a dat soacra afară din casă! Era şi normal, căci pe numele acesteia figurează, se zice, conturi grase – prietenii, liliecii din subteranele de partid, ştiu de ce.

Idealul lui de moralitate este însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe, mărturiseşte. Inexplicabil însă, Futevânt preferă să-nhaţe lumina de Paşte taman de la Teodosie Şpagoveanul, cu ocazia bairamului pe care ierahul cercetat de DNA (pentru luare de mită şi multe alte mânării) îl face anual pe malul mării. Aici, tre’ să recunoaştem, nu avea loc de-ntors: Iliescu, patriarhul liniştii faţă cu corupţia, braţ la braţ cu Năstase, prim-ministrul şpăgii endemice, i l-au predat pe Teodosie Şpagoveanul cu proces verbal lui Futevânt pentru veşnica lor primenire – martor le este Mazăre, dumnezeul afacerilor dobrogene –, a se cerceta în Evanghelia Ruşinii Analiştilor, versetele după Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu.

Acum un an, când Futevânt a mers cu metroul pentru a doua oară în viaţa sa de băiat ”umil” din Primăverii, am trăit cu toţii un moment emoţionant, mai ales că prostănacul a luat trenul în sens invers destinaţiei. Tot aşa vrea să ducă România în sens invers acelor de ceasornic ale istoriei, spre stepele oligarhilor & mogulilor campioni la testele de afacereză pe spinarea noastră. Băiat de general de Securitate, cum ştie toată lumea, Futevânt rămâne fidel celor câţiva ani de-acasă ai Şcolii de la Băneasa.

Adept al modelului Adrian Năstase, care vorbeşte despre existenţa a două Românii: una, cea a celor ce-l votează pe el, reprezentantul oligarhilor-mogulilor-Moscovei-cartelului corupţilor, şi cealaltă care NU îi votează, Futevânt aspiră inocent la Cotroceni. De aceea este-n toate cele ce se văd şi-n cele ce nu se văd pe televiziunile mogulilor. Astfel încât cred că Futevânt va avea o binemeritată şansă ca, într-una din escapadele ON AIR ale acestor zile, să-nveţe a silabisi la rândul său şlagărul următorilor cinci ani: ”Mircea Geoană nici nu ştii/ Cât de mic începi să fii!”. Dar asta este previzibil, căci orice român de bun-simţ nu va vota acest personaj dubios. Numai că Futevânt s-ar putea să descopere curând – la puţină vreme după ce va da cu capu-n uşa închisă-n nas de căpitanul de navă de la Cotroceni – ce înseamnă să fii halit cu fulgi cu tot de adevăraţii lideri ai PSD, marii răpitori profesionişti, care l-au băgat în faţă.

…Iată de ce mi-e milă de băiatul ăsta asexuat care MIMEAZĂ bărbăţia politică şi se visează preşedintele românilor. Dacă se va deştepta vreodată din visul său de prostănac împins într-un joc care-l depăşeşte, va trebui să ne-arate întâi cum se ia la trântă, bărbăteşte, cu Iliescu, Hrenbenciuc, Năstase, Vanghelie, Voiculescu & co. Şi-apoi, peste cinci ani, vom mai vedea…

Arcaşul lui Ştefan

9 Responses to “Futevânt, preşedinte!?”


 1. 1 Oltea Noiembrie 30, 2009 la 5:09 pm

  Foarte tare articolul! Eu am citit pe un forum (Hotnews) ca ar fi scris chiar de Mircea Cartarescu :)…

 2. 2 Camelian Propinatiu, scriitor Decembrie 11, 2009 la 11:03 am

  Futevant si Fute-Cuvant

  Romania isi va avea curand Marele Cutremur Catastrofal, prin acumularea pacatelor politice si mediatice, deci intelectuale, pe care poezia, din motive de exces filologic, nu le poate spala cu un lirism eficient.
  Sistemul tricolor mediatic, dominat de cleptocratie, a reusit la 20 ianuarie 2009, cand presedintele Basescu nu a declarat doliu national, sa rateze preluarea in direct a funeraliilor poetului basarabean Grigore Vieru, fiind mai interesanta instalarea presedintelui Obama si nevoindu-se a se strica climatul afacerilor de la Rasarit.
  Recent, ieri 10 decembrie, sistemul mediatic roman, alterat rau de tot prin sabordarea TVR, care nu mai atarna cat BBC, RAI, DW sau radioteleviziunile de stat din Franta si Spania, a ratat focusarea suflarii nationale pe decernarea Nobelului catre prozatoarea contemporana Herta Muller – problematica, substanta si chiar stilul operei careia fiind furnizate de JALE si de securitate, adica de noi.
  Mai rau inca, pe baza de scenariu sau nu, aceasta spurcata zi s-au alocat la macularea a doi dintre megaintelectualii de azi, fara de care nu prea mai ai ratiune de a scrie: Patapievici in principal, dar si Cartarescu – e drept, fulgurant si eficient, o frantura parca anuntand continuare, vreo analiza strategica explicand poate victoria electorala basesciana prin superioritatea creierelor sale.
  Dlui Patapevici, desi a dat un ferm comunicat de dezmintire ca chiar asa a spus, i s-au rezervat ore intregi de prezentare pe juma’ din ecranul Realitatii TV, pe motiv ca in La Vanguardia ar fi descris cu multa vreme in urma continutul unei videocasete nefolosite electoral: „E un pic asemanator cu cazul Bill Clinton si sexul oral. Stiu sigur ca lui Basescu i s-a oferit o caseta cu Mircea Geoana in care i se facea sex oral si el a refuzat sa o foloseasca. Este un om onest”.
  Dlui Cartarescu i s-a bagat pe ecran un fragment de text contrafacut si o poza nereusita, speculandu-se asupra termenului Futevant cu nuanta de coloratura fascista ca murdarirea vietii noastre electorale si, vasazica, spirituale, vine nu de la politicieni sau moguli, nici de la cumanii lui Djuvara, ci de la putinii nostri megaintelectuali de-i poti inghesui intr-un singur Mercedes pe toti.

  Ce intristeaza Telespectatoarea e ca oameni de finete la spirit, ca Turcescu, Orban, Dinescu, Ursu si altii prezenti, chiar si o doamna, in atmosfera de extrema excitatie cand manipularea s-a deplasat spre caracterul de labagii al intelectualilor care-si duc lubricitatea in Textul insusi, cum va mima si Mircea Badea, nu si-au pus intrebarea taraneasca daca nu cumva textul atribuit lui Mircea Cartarescu pe net nu e ca si filmuletul pedofob cu pustiul caftit suspectabil a fi facatura.

 3. 3 Camelian Propinatiu, scriitor Decembrie 11, 2009 la 11:04 am

  Ca prim si deocamdata unic cartarescolog, autor a peste 1500 de pagini inspirate de capodopera Orbitor, din care mega-exegeza n-am publicat pe propinatiu.ro decat primele 600, as paria pe chiar reportul de la 6 din 49 ca textul care a circulat pe net nu apartine candidatului nostru Nobel cel mai bine plasat. Argumente necesare si suficiente se gasesc la inceputul textului, autorul declarandu-si copilaria in Bucovina nu in regiunea Bucuresti, si la sfarsit, semnatura fiind Arcasul lui Stefan.
  Or, Mircea Cartarescu are pagini impardonabile despre simbolurile recuperarii Basarabiei, Eminescu si Stefan cel Mare! Ba chiar e greu de crezut, ca unul dispretuitor de Miscarea Nationala de Rezistenta, ca ar fi luat in seama detalii didactice precum: „Arcasii lui Stefan” a fost o organizatie antisovietica din Basarabia, judetul Soroca, infiintata in 1945 de catre pedagogii Vasile Batranac, Victor Solovei, Nicolae Prajina, Teodosie Guzun, Anton Romascan si studentul Scolii Pedagogice din Soroca Nichita Bruma.

  Fara sa fac o ancheta completa, am constatat ca in 29 noiembrie 2009, pe blogul marilor clasici Ion Creanga (https://ioncreanga.wordpress.com/), Eminescu si Caragiale, nu si marele neinteles Slavici, la adresa:
  https://ioncreanga.wordpress.com/2009/11/29/futevant-presedinte/
  sub vorbele de duh Povestea pulii si mai ales Futevant… asta noapte… la Vantu’,
  dam de un material „Futevant, presedinte!? „, a carui circulatie, dupa Google, a fost minora, cateva bloguri si chiar forumul Realitatea TV, cu sanse minime totusi sa fi deplasat vreun singur vot dintr-un electorat in altul.
  Autorul zice din start, cu onestitate: „cand mama nu ma trimitea cu treburi la campie, mergeam adesea pe plaiurile dragi ale Bucovinei“, deci numai un raufacator putea sa nu priceapa ca nu e Cartarescu.
  Apoi, continua cu un pamflet politic absolut antologic, cu care, miza electorala anti-Geoana pierind, s-ar fi fudulit si Cartarescu insusi, de-a dreptul opera literara care devine Lectura Obligatorie si urgenta cat nu dispare de pe net.
  Nu ne ramane decat sa-l salutam pe acest nou mare talent bucovineano-basarabean, sa-i uram bun venit in Lirteratura Romana!
  Ci amintindu-ne ca goethe pare a insemna cel ce ejaculeaza, sa-i uram o faima rodnica de Fute-Cuvant!


 1. 1 Futevant presedinte – de Ion Creanga « Mihai Eminescu Trackback pe Noiembrie 29, 2009 la 7:49 pm
 2. 2 Si Nelu zice ca Mircea e un Futevant… « Nina Iliescu Trackback pe Noiembrie 29, 2009 la 9:09 pm
 3. 3 Futevant = uliu soricar… de partid « Veronica Micle Trackback pe Noiembrie 29, 2009 la 11:30 pm
 4. 4 Futevant, caca furtuna! « Work & travel cu Andrei Trackback pe Noiembrie 29, 2009 la 11:54 pm
 5. 5 Futevant si Fute-Cuvant | propinatiu Trackback pe Decembrie 11, 2009 la 10:07 am
 6. 6 Cǎrtǎrescu ȋn rǎzboi cu… Creangǎ? « Ellaida Trackback pe Decembrie 14, 2009 la 9:47 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
La Pastili Cailor

Noiembrie 2009
L M M M V S D
« Mar   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat asta: